16 feb. 2010

si totusi ati uitat... statistica...

Motto: "Cand moare un om este o tragedie, cand mor milioane este o statistica" (Josif Visarionovic Stalin)

In timpul unei discutii recente cu un bun amic din ciclul 'filozofie din locul cu verdeata', am atins un subiect pe atat de interesant, pe atat de discutat: manipulare si control.

Contextul dat era foarte simplu: tendinta corporatiilor (prin 'corporatie' definind acea entitate uriasa, cu un 'varf' ierarhic, varf care are ca scop controlul absolut asupra 'layer'-elor inferioare, pana la cel mai pricajit executant din mai sus numita forma de organizare).

Discutia a pornit banal cu ideile frecvent aruncate 'pe piata', printre care: o sa ne puna camere ca sa vada si ce culoare a avut pipiul pe care l-am lasat la baie, pasaportul biometric este primul semn al anihilarii totale a individualitatii si libertatii etc etc etc.

Cum spunea un alt bun amic, "povestea intr-adevar e alta"...
Si anume: de ce ar vrea o entitate gigantica control total (lucru ca ar presupune costuri URIASE!!!) cand isi poate rezolva nevoile MULT MAI SIMPLU apeland la batrana statistica ?

Si acum e momentul sa-mi dezvolt ideea: plecand de la premiza ca toti suntem oameni, avem un set de 'reguli' de la care nu ne putem abate prin definitie, prin simpla noastra constructie. Acest set de reguli, cunoscut de multi dintre noi ca si 'natura umana', guverneaza ABSOLUT orice om de pe aceasta planeta (exceptie fac oamenii cu anumite boli psihice care, intr-adevar, fac exceptie de la regula).

'Nu e o fundatie buna a teoriei! Totusi nu suntem toti la fel, suntem unici in felul nostru' o sa fie urmatorul vostru gand. Si cu siguranta aveti dreptate... si statistica spune exact acelasi lucru.

Prin prisma mai multor criterii (identificate si definite de oameni de specialitate, care stiu aceste lucruri legate de sociologie si psihologie MUUUULT mai bine decat le stiu eu) pot imparti oamenii in diverse grupuri (exemplu: in functie de temperament, in functie de IQ, etc.). In momentul in care poti fi identificat ca membru al unui grup (simplu sau complex) problema 'controlului prin previziune' se reduce doar la marja de siguranta (invers proportionala cu acuratetea si complexitatea criteriilor alese).

Cu alte cuvinte, daca o corporatie ar avea acest 'profil' al angajatilor ar fi capabila sa stie al 7-lea pas pe care il va face angajatul X peste 2 ani cu o marja de eroare de maxim 5%(evident, marja de eroare este afectat de momentul care intra in calcul sub un raport dat), ar pune problema in felul urmator: eu pot sti in masura de 95% ce vor face angajatii mei in urmatorii 2 ani (exemplul este teoretic, fara o baza reala - este tratat mai 'brutal'/'hiperbolic' tocmai pentru a evidentia aceste aspecte).
Cat m-ar costa ca in loc de 95% (si 60% e un procent enorm in acest caz) siguranta sa urc pana la 99,(9)% ? Raspunsul este sec: Enorm!

Ganditi-va cate camere de supraveghere, server-e, retelistica, cat personal angajat pentru monitorizare (care si el personalul trebuie monitorizat), pentru raportare, pentru analiza, pentru strategie, pentru tactica, cate resurse ar trebui implicate pentru ce ? Pentru 4%-20% ?

Intr-adevar 95% nu reprezinta 100%, dar, ca si rentabilitate, statistica satisface aceasta nevoie de control mai mult decat impecabil.

Totusi, multa lume se sperie de acest 'control total' gandind ca 'o sa stie toti cum mi-o trag' sau 'o sa stie toata lumea ce vorbesc eu la telefon' sau 'pe cine injur', 'o sa imi citeasca gandurile' etc.
Chiar credeti ca cine vrea controlul se intereseaza catusi de putin preferintele voastre sexuale ? Sau de faptul ca poate chiar ii injurati ? Dati-mi voie sa va spulber aceste narcisisme gratuite: va flatati ingrijorator de tare!

Oamenilor care vor controlul le pasa de, de exemplu: care este probabilitatea ca un om care pleaca de la mine din fabrica sa revina la mine MUUUULT mai instruit si cu o experienta pentru care eu (in acest timp, cat nu mai e angajatul meu) nu platesc ABSOLUT NIMIC? Si raspunsul vine iarasi din statistica: 75% cu marja de eroare de 5%. Daca ati fi 'patron', aceasta progonza nu ar fi suficienta ? Eu cred ca ar fi mai mult decat ati putea cere.

Toate lucrurile care te definesc si care te fac unic, te si 'catalogheaza' si te arunca intr-un grup care functioneaza dupa 'parametrii' identificati, definiti si calculati.

Nimeni nu mai are nevoie de un plus de 5%-15% cand are raspunsurile, chiar si un pic incerte asa cum sunt oferite de statistica.

Controlul total nu exista si nici nu este o masura eficienta pentru Ei.

Controlul exista si se intampla chiar si in acest moment. Si nu implica camere de supraveghere si nici costuri astronomice. Controlul porneste de la ipoteza simpla ca suntem oameni, depinde de calitatea unor servicii de consultanta socioligica si psihologica, si de o statistica 'rigida' si 'rece'. Asta este controlul.

Restul nu poate fi decat tacere... si, bineinteles, la latitudinea dumneavoastra...

6 comentarii:

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

Buna Ziua!
Eu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor si nu numai.
Am vizionat cu atentie blogul tau si vreau sa spun ca am fost foarte fascinat de ceea ce am gasit. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Încep sa îl citesc cu drag.
Noi promovam la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tau ; am specificat sursa articolului si am deschis si un subiect pe baza acestuia. Daca doresti, poti sa ne recomanzi orice articol si noi îl vom promova.
Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam,acest mesaj este dedicat tie si la cei care merita care ii citim aproape zi de zi.
Ne-ar face placere, de asemenea, sa stim ca ai dori sa ne sustii în acest proiect de radio si sa accepti o eventuala colaborare.
Pe Radio Whisper se difuzeaza toate genurile de muzica, exceptând manele si piesele necenzurate, avem si câteva emisiuni, stiri etc. Ne-am propus sa realizam un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de sustinerea si ajutorul tau si al celorlalti colegi bloggeri. Dorim sa cream o echipa numeroasa, de oameni cu un talent aparte si m-am gândit ca, poate, ai vrea sa ni te alaturi si sa colaboram, binenteles, pe unul dintre domeniile care îti place. Dorim, de asemenea,sa iti acordam un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile si modul de a gândi al bloggerilor si al ascultatorilor nostri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tau si sa ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un email asculta.whisper@yahoo.com pentru a discuta mai multe.www.radiowhisper.com
Multumesc,Cu stima Vlad!

fotograf Maria spunea...

foarte interesant articolul, bine scris si la obiect

Masaj Erotic spunea...

imi place cum scrii, ai un stil interesant, felicitari

Anonim spunea...

Basically incredible distributing! I must say i valued browsing them, tonsil stones you happen to be a very good contributor.I'm able to make sure take note of your blog Satellite direct but will normally return sooner or later. I will stimulate a person continue on your current good articles, have a good christmas penis advantage review weekend break!

rochii de ocazie din Romania spunea...

Mi-a placut mult articolul DVS. Multumesc!