8 oct. 2008

despre 'lideri innascuti' si 'fetisurile' lor...

Fiind inscris la un curs de Leadership din cadrul companiei pe care cu mandrie o reprezint, am primit drept material de studiu, pe langa multe caiete, formulare, etc-uri, si o carte. The Wisdom of Teams pe numele ei. Recunosc sincer ca nu am apucat sa o parcurg pe toata, drept fiind si faptul ca de abia am primit-o, insa am apucat sa o rasfoiesc, sa citesc niste fragmente pe care le-am identificat cu ajutorul cuprinsului pentru a-mi satisface o curiozitate puerila. Si recunosc ca am pornit in aceasta 'incursiune in necunoscut' usor sceptic, cu gandul ca este doar un alt material de manipulare si de spalat creierii tipic companiilor multinationale.
Mare surpriza ! Din randurile pe care am reusit sa le citesc, este poate prima carte 'practica'. Am ramas surprins de modul direct, de abordarea cartii, de povestiile prezentate, de altfel reale, despre ce a mers bine si ce nu a mers bine, ce trebuia facut, argumentele si rationamentele expuse intr-un mod ireprosabil.
Practic, din cat am observat, este Biblia conceptului de Echipa. O recomand oricarui om, fie ca e lider de echipa, manager, scrib, zugrav etc. pentru ca va avea cu siguranta multa de invatat.
Pe de alta parte, cu stilul caracteristic si cu schizofrenia mea cu fixatie cu care v-am obisnuit deja as vrea sa citez un pasaj din capitolul Team Leader ( pag.132 ): "Team performance levels, however, ultimately require the TEAM to be decisive, the TEAM to be in control, and the TEAM TO BE THE HERO". TEAM IS THE HERO !!! Genial ! Si da, in echipa nu Calinescu face legea si nici alt individ nu ar trebui sa isi permita sa faca asta. Se pare totusi ca unii ori nu stiu sa citeasca ( ceea ce este foarte grav pentru ca nu stiu cum au trecut de interviu ) ori amesteca din curvasaraia cu care au fost 'binecuvantati' la nastere notiunile si se arunca in vedetisme de 2 lei pentru a-si crea impresia ca sunt bagati in seama de altii mai mari.
Si daca doreste cineva, care s-a simtit jignit de acuzele pe care le-am adus, le aduc si pe care le voi mai aduce ( doar ca sa ma asigur ca oamenii nu cred ca am uitat deja de sifiliticii astia ), sa vorbim despre faptul ca invinuiesc niste pramatii pentru modul total nestimtit si penibil prin care au interactionat cu alti oameni, membrii din ACEEASI ECHIPA, pentru meschinele lor scopuri de a lasa impresia ca sunt 'lideri innascuti' si automat vedetele curului, putem deschide o discutie pe aceasta tema dupa ce se va lectura aceasta carte in prealabil, ca sa avem un suport de discutie comun.
Intre timp, pentru marii lideri innascuti: ciocu' mic si joc de glezne !


P.S.: ... si am avut dreptate din nou, confirmat negru pe alb, chiar daca eu nu sunt un 'lider innascut' ca altii si bajbai si eu sa vad cum sta treaba... lucru cu care deja m-am obisnuit
P.S.2: si stiu ca suna socialist, dar echipa implica o doza mare de doctrina socialista pentru ca 'focus-ul' unei echipe este omul si relatiile dintre ei.
P.S.3: Si Da ! O sa mai arunc cu cacat in toate javrele de speta asta pana ori se sinucid ei de buna voie cu capul in cuptorul cu microunde, ori o sa fie executati in piata publica... pentru ca trufia si incompetenta lor genereaza probleme pentru altii delegati sa stearga cacatul care il lasa ei in urma cu aere cu atitudini de prima dona si muci in par.

Niciun comentariu: