14 oct. 2008

shamanii moderni...

Preambul

The shaman is a person who is an expert in keeping together the multiple codes through which this complex belief system appears, and has a comprehensive view on it in their mind with certainty of knowledge. The shaman uses (and the audience understands) multiple codes. Shaman express meanings in many ways: verbally, musically, artistically, and in dance.
( sursa: Wikipedia - http://en.wikipedia.org/wiki/Shamanism )

Timpul trece si pe lume exista din ce in ce mai putini shamani capabili sa isi tina in priza auditoriul, sa 'converteasca' si sa se impuna ca lideri maselor.
Si asta se vede cu ochiul liber in zilele de azi pretutindeni. 'Shamanii moderni', identificati in liderii corporatisti, sunt mai fazi decat lumina din baia unui club ieftin, de periferie.
Shamanul modern nu mai este in stare sa tina ACEL discurs, nu mai e capabil sa indoctrineze masele cu propria filozofie/ideologie si, per total, nu mai este ascultat de nimeni. Este un impotent al artei oratorice, al propriei credinte, al maiestriei pe care orice Shaman adevarat care se respecta ar trebui sa o posede.
Nu mai avem discursurile cu tente religioase in urma carora oamenii schimbau tabere, in urma carora oamenii deveneau fanatici luptand intr-un razboi care nici macar nu era al lor.
Shamanii moderni trimit newsletter-e. Impactul acestora fiind echivalentul unei picaturi de transpiratie ce se scurge la subratul ce leaga 'Compania' de oamenii ce zi de zi muncesc pentru ea.
Shamanul modern este incapabil sa atraga atentia. In ciuda posibilitatilor tehnologice moderne, valorile lor se pierd, atat de mult, incat nici ei nu mai cred in ele. Si atunci, cum sa fiu indoctrinat cu o idee in care nu mai crede nimeni ?
Shamanii sunt lideri. Astept cu nerabdare acel om care ma va face sa cred in ceva. Orice. Belief. Believe !
Si gandindu-ma la un 'Mein Kampf', la un 'Cavalerii Teutoni', aceste prezente lejer neglijabile ma fac sa rad isteric. Is that your best, you weak pathetic fool ?
Shamanii erau lideri. Liderul inseamna oameni. Nu le poti vorbi oamenilor cu gandul la bani, la interese ale top managementului, la cifre, la cota, la rapoarte, la excel-uri. Pentru ca te adresezi oamenilor. Adevaratii shamani stiau asta. Shamanii moderni nu.
Conceptul de lider invoca o anumita doza ( deloc neglijabila ) de socialism. Cum poti fi socialist in capitalism ? Este sahul si matul pentru multi... insa nu pentru toti.
Shamanii vor fi lideri. Si asta va face diferenta intre sleahta de fraieri mucosi care au in cap 'scheme', 'template'-uri si 'tehnici' predefinite si cuantificate 'pasate' de marile corporatii si cei ramasi putini care inca se mai pot ridica pe o 'stanca' in fata oamenilor si pot tine ACEL discurs. Discursul acela pe care eu il astept.
Astept. Astept. Mi se pare ca astept degeaba. Poate ar trebui sa il tin eu ?
Shamanii vorbeau din suflet si vorbeau limba oamenilor. Shamanii moderni trimit mailuri in engleza unor romani.
Shamanii mureau pentru ideea lor. Shamanii corporatisti nu sunt in stare nici sa isi ridice singuri capacul la closet si fug speriati plangand cand 'seful mai mare' ridica putin tonul la ei.
Adevaratii shamani nu isi vand niciodata oamenii si nu ii lasa niciodata sa moara. Dar poate deja cer prea mult unor oameni care nu sunt in stare sa se salveze pe ei inainte de toate.
Sper sa ardeti pe rug, vrajitoarelor !

Un comentariu:

Anonim spunea...

trebe sa avem o discutie despre shamani :|